"Popi' i pojedi": Festival žlahtine

30.06.-02.07.2017.
"Popi i pojedi" zajednički je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju autohtone vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Program je namijenjen otočanima, te domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru, a organizator posjetiteljima omogućuje uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, Vrbničkoj žlahtini.

Trodnevni Festival žlahtine čine Dani otvorenih podruma vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom i vrbničkih vinarija te obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla, a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Za ovu prigodu organizira se radionica filcanja vune, a brojnim štandovima posjetitelji će moći kušati i kupiti otočne proizvode – vino, maslinovo ulje, sir, tjesteninu, med i mirisno bilje.

Po drugi put i ove godine u suradnji sa Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirat će se i 2. izložba krčke ovce na kojoj će se degustirati lokalni ovčji proizvodi te organizirati natjecanje u striži ovaca.